Τοποθέτηση Βίκυς Μπούτση στην 34η ΓΑΣ του Π.Κ.Ε. ΟΤΕ Ν. Αττικής


Όταν ακούμε τη λέξη «πολιτισμός» όλοι καταλαβαίνουμε λίγο ή πολύ τι σημαίνει. Όλοι έχουμε αναφερθεί σε κάποια στιγμή της ζωής μας σε μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς της ιστορίας, σε απολίτιστους λαούς, σε σύγχρονες κοινωνίες, λιγότερο ή περισσότερο πολιτισμένες. Διαπιστώνουμε αμέσως ότι η λέξη πολιτισμός δεν χρησιμοποιείται μόνο για λαούς  αλλά και για κοινωνικές ομάδες.

 Όταν λοιπόν αναφερόμαστε στο πολιτιστικό μας κέντρο καλό είναι να έχουμε όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι  πολιτιστικός είναι αυτός που υπηρετεί τον πολιτισμό ή τις εκδηλώσεις του.
Αυτό προσπαθούμε και εμείς να κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, να προάγουμε πολιτισμό. Πέρασε ένας χρόνος από την προηγούμενη Γενική Αντιπροσωπευτική Συνέλευση του πολιτιστικού μας, ένας χρόνος με αλλαγές. Στο διοικητικό συμβούλιο μπήκαν καινούργια πρόσωπα και υπήρξε αντικατάσταση προέδρου. Πάντα, μία αλλαγή που την στήριξες, πρέπει να την πλαισιώνεις με καλή θέληση και να ελπίζεις για καινούργιες δημιουργικές ιδέες. Έτσι κι εμείς ευελπιστούμε να είναι εποικοδομητική η συνεργασία μας με την καινούργια πρόεδρο.

 Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε δουλέψαμε, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, για να δώσουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Αλλά, ότι κι αν κάναμε δεν είναι αρκετό, χρειάζεται να γίνουν βήματα προόδου, να γίνουν περισσότερες ενέργειες που να αποσκοπούν στην ποιοτική βελτίωση της διαπαιδαγώγησης των παιδιών και των νέων, την παροχή ευκαιριών καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους, καθώς και την υποστήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας, όποια μορφή κι αν έχει αυτή. Χρειάζεται επιτέλους μία στροφή προς την τέχνη και τα γράμματα!

Έχετε έρθει να δείτε τα τμήματά μας; Οι αίθουσες είναι πάντα γεμάτες και χαιρόμαστε γι’ αυτό, αλλά, κάτι λείπει! Λείπουν οι νέοι άνθρωποι! Πώς είναι δυνατόν να λείπουν οι νέοι άνθρωποι από ένα πολιτιστικό κέντρο, από το πολιτιστικό κέντρο του ΟΤΕ που απασχολεί τόσους πολλούς νέους συναδέλφους;

Μάλλον κάτι κάνουμε λάθος!! Έχουμε τόσες πολλές φορές προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο να επισκεφτούμε τα κτήρια μας, να πάμε να πιάσουμε τους συναδέλφους που δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή μας και να μιλήσουμε μαζί τους, να τους δώσουμε ίσως κάποιο φυλλάδιο με τα τμήματά μας, να τους παροτρύνουμε να μπουν στο site να δουν τις δράσεις μας, να ζητήσουμε τη γνώμη τους και να ακούσουμε τις ιδέες που μπορεί να έχουν να μας προτείνουν.

Το πρόβλημα με τις συνδρομές των συνταξιούχων από τη μία, και η ένωση ΟΤΕ – Cosmote  από την άλλη, καθιστούν τη δράση μας αυτή επιτακτική ανάγκη. Δεν είναι δυνατόν να με πιάνουν συνάδελφοί της Cosmote, e-value και των υπόλοιπων θυγατρικών και να με ρωτάνε: «εμείς επιτρέπεται να γραφτούμε στο πολιτιστικό ή είναι μόνο για τον ΟΤΕ;». Το πολιτιστικό ανήκει σ όλους μας!

Θα το θεωρούσα ντροπή για μένα, κλείνοντας, να μην αναφερθώ στο μεγάλο πρόβλημα που ζει η χώρα με την προσφυγική κρίση. Η μετανάστευση απεικονίζει ένα από τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ζωής, η οποία είναι καθαρός δόλος δι’ αντιπροσώπου. Η μεταναστευτική πολιτική επιτρέπει στους ισχυρούς να προκαλούν φρίκη στους αδύναμους χωρίς να λερώσουν τα χέρια τους.
Είμαι σίγουρη ότι ο καθένας μας ξεχωριστά έχει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, σταθεί δίπλα  στις αθώες αυτές ψυχές και έχει βοηθήσει. Κανείς μας δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στο δράμα που ζουν οι άνθρωποι αυτοί!

Ας εκμεταλλευτούμε όμως και τα τμήματα του πολιτιστικού μας για να προσφέρουμε λίγες σταγόνες χαράς στους ανθρώπους αυτούς. Ας πάμε με την ορχήστρα μας στους οργανωμένους καταυλισμούς, ας πάμε με τις δασκάλες των παιδικών τμημάτων μας στα παιδάκια αυτά για να παίξουμε μαζί τους. Να τα κάνουμε να γελάσουν, γιατί αυτό που τους αξίζει είναι να γελάνε και όχι να κλαίνε!

Τα λόγια του Αυστριακού συγγραφέα Καρλ Κράους αντικατοπτρίζουν  ακριβώς την μεγάλη έννοια του πολιτισμού «Όταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμα και οι νάνοι ρίχνουνε μεγάλες σκιές».