Τοποθέτηση της Βίκυς Μπούτση στην 35η ΓΑΣ του Π.Κ.Ε. ΟΤΕ Ν. Αττικής



Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ως μέλος του Δ.Σ του Π.Κ Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να καταθέσω τους προβληματισμούς μου που προκύπτουν από τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς και τις σκέψεις μου για το μέλλον.

Η κρίση που για πολλά χρόνια φώλιαζε σε ελαττωματικές δομές και λειτουργίες και που τελικά εκδηλώθηκε ως εθνική κρίση χρέους μας έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο. Το ότι κόπηκαν οι συνδρομές των συνταξιούχων μας ανάγκασε να βρεθούμε αντιμέτωποι με την αδήριτη ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του πολιτιστικού κέντρου ώστε να μην επέλθει αλλαγή στη λειτουργία του.

Δυστυχώς όμως δε θεώρησαν όλοι οι συνάδελφοι του διοικητικού συμβουλίου αρκετά σοβαρή την κατάσταση ώστε να  ασχοληθούν ουσιαστικά με την αξιολόγηση του προβλήματος και την επιλογή στρατηγικής για την εύρεση λύσης.

Αρχικά προχώρησαν σε μειώσεις  ωρών και επομένως μισθών κάποιων δασκάλων και επειδή αυτό δεν ήταν αρκετό στο τέλος της χρονιάς πραγματοποιήθηκε έκτακτο Δ.Σ δια περιφοράς στο οποίο περιγράφεται η ΑΠΟΛΥΣΗ, ναι καλά ακούσατε συνάδελφοι, η απόλυση του προσωπικού των κυλικείων και της λογίστριας!!!

Από τη ψηφοφορία εμείς απείχαμε θέλοντας να τονίσουμε την εναντίωσή μας απέναντι σε αυτό το συμβούλιο παρωδία δια περιφοράς! Δε γίνεται να κρίνονται οι ζωές των ανθρώπων αυτών από ένα mail ή από ένα τηλέφωνο! Πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν την έννοια της αποχής ,να το ερμηνεύσουν ως ναι ,αλλά όχι αγαπητοί μου συνάδελφοι εμείς απείχαμε από αυτή την ψυχρή απόφαση. Εμείς καταθέσαμε τις απόψεις μας και ζητήσαμε να βρεθεί λύση που να συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους! Τονίσαμε για μια ακόμη φορά το πόσο σημαντική θεωρούμε την αλλαγή του καταστατικού και την παραχώρηση δικαιώματος εγγραφής των συνταξιούχων ως ισότιμα μέλη!

Αλλά γιατί να αλλάξει κάτι αυτή τη φορά αφού τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή μας στο συμβούλιο απλά τους αναγκάζει να δώσουν εξηγήσεις για αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί πριν την έναρξη του συμβουλίου  και απλά τυπικά ,επειδή είναι υποχρεωμένοι ,μας  φωνάζουν στην αίθουσα του Δ.Σ για να μας τις ανακοινώσουν.

Στο πρώτο συμβούλιο μετά τις απολύσεις των εργαζόμενων θα πίστευε κανείς ότι το κυριότερο θέμα προς συζήτηση θα ήταν αυτό αλλά ΟΧΙ , μάλλον δεν ήταν αρκετά σοβαρό θέμα για να συζητηθεί! Απ’ ότι φαίνεται το να ορίσουμε την ημερομηνία για τη ΓΑΣ και το να δούμε ποιος θα κλείνει το πολιτιστικό τώρα που δεν έχουμε τους φίλους υπαλλήλους των κυλικείων που μας έκαναν όλες τις δουλειές, ήταν πιο σοβαρά!

Δυστυχώς δεν υπάρχει κατάλληλη διοικητική στελέχωση και φαίνεται!

Έτσι και πολύ χειρότερα έχει η κατάσταση στο πολιτιστικό μας κέντρο συνάδελφοι αλλά αν κάποιος δε το ζει θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να το πιστέψει  και ίσως ακόμη και να το καταλάβει!
Τα πολιτιστικά κέντρα είναι χώροι στους οποίους παράγεται η γνώση και προάγεται η εκπαίδευση, χώροι κοινωνικής συνοχής που συμβάλλουν αποφασιστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΙ ΒΟΛΕΜΑΤΟΣ!

Ο πολιτισμός έχει προνομιακά στοιχεία. Απαιτεί όμως μια συνεπή σχεδίαση, ένα σοβαρό προβληματισμό, μια συνεχή εγρήγορση. Όχι μόνο δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά αντιθέτως μπορούν να συμπληρώσουν και να επιδιορθώσουν κάποιες από τις κοινωνικές ανάγκες που προκύπτουν σε καιρούς κρίσης. Μπορούν και οφείλουν να αποτελέσουν προπομπό και συνδετικό κρίκο μεταξύ του υπάρχοντος και ενός μελλοντικού ελπιδοφόρου αναπτυξιακού μοντέλου.

Το πολιτιστικό μας κέντρο μπορεί να αποτελέσει κύτταρο δημιουργίας. Μπορούμε να συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς φωτογραφίας, ζωγραφικής, να συνεχίσουμε τις εκθέσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε πέρυσι με επιτυχία ώστε ο κόσμος να βλέπει τη δουλειά μας! Θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις που θα προσελκύσουν νέα μέλη. Ανακαινίσαμε τον εσωτερικό χώρο αλλά κομμάτι του κέντρου αποτελεί και ο εξωτερικός χώρος ο οποίος χρειάζεται και αυτός αναβάθμιση!

Οι συνάδελφοι ,συνταξιούχοι πλέον, που είχαν το σθένος, τη διάθεση και την επιμονή να υλοποιήσουν την υπέροχη αυτή ιδέα δημιουργίας του πολιτιστικού κατάφεραν να αφήσουν στα χέρια μας αυτό το χώρο που τον έχουμε τόσο ανάγκη και που είναι πραγματικά κρίμα να βλέπουμε να βουλιάζει!

Θα πρέπει να αποδείξουμε ότι η κοινωνία που δημιούργησε το πολιτιστικό μας κέντρο συνεχίζει να το χρειάζεται!